İş

Goldman Sachs açıkladı: Yapay zeka 300 milyon kişinin işsiz kalmasına neden olabilir!

Yapay zeka teknolojisinin her zaman yeniliklerle karşımıza çıkması tüm dikkatlerin bu alana çevrilmesine neden oluyor. Yapay zeka teknolojisinde ChatGPT, Dall-E 2 ve Mincrosoft Bing gibi kusursuz çalışmalarla karşılaşan kişiler bu alandaki sınırları merak etmeye başladılar.

Oluşturulan yapay zeka dil algoritması, içerdiği milyarlarca parametre sayesinde dünyadaki tüm kütüphanelerde bulunan kitaplardaki bilgileri barındırabilmektedir. Sadece bilgileri barındırmakla yetinmez, elde edilen bilgileri sentezleyerek kendi kendine öğrenme modelini de uygular. Yani sürekli kendini geliştiriyor: Onunla ChatGPT üzerinden sohbet ettiğinizde bile yapay zeka aracı bu sohbet içeriğini kendini eğitmek için kullanıyor.

YAPAY ZEKÂ TEKNOLOJİSİ BİRÇOK İNSANI DURDURABİLİR

Yapay zeka çalışmalarının hızla ilerlemesinin ardından dünyanın en büyük bankası Golman Sachs, yapay zeka konusunda bir rapor hazırladı. Raporda, çarpıcı bir sorunun cevabının, gelecekte yapay zeka teknolojisinin işlerinden kaç kişiyi uzaklaştırabileceği belirtildi.

Goldman Sachs’ın raporuna göre yapay zeka teknolojileri bu şekilde veya daha hızlı gelişmeye başlarsa işgücü piyasasını etkileyerek önemli sorunların ortaya çıkabileceği söyleniyor. Raporda yer alan varsayımlara göre yapay zeka teknolojileri dünya çapında bulunuyor. yaklaşık 300 milyon personel için büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

300 milyon kişinin iş gücünü tehdit ediyor!

OpenAI şirketi ile gündeme gelmeye başlayan yapay zeka teknolojisinin insanlar tarafından hızla benimsenmesi endişe verici. Bu konuyla ilgili her zaman açıklamalarda bulunan Elon Musk, yine bir açıklama yaptı. yapay zeka teknolojilerine 6 ay ara vererek bu bahiste dikkatli ilerlememiz gerektiğini söyledi.söylenmiş.

Goldman Sachs’ın raporlarına bakıldığında yapay zeka teknolojilerinin telaşını haklı çıkarıyor. Rapora göre Yapay zeka daha da gelişip iş gücünü etkilemeye başladığında yaklaşık 300 milyon kişi işsiz kalabilir.belirtilmiştir.

Henüz geliştirme aşamasındayken bile hemen hemen her yere entegre edilmeye çalışılan yapay zeka teknolojisi ile kodlama, dil öğrenme ve metin yazma en kolay örnek olarak verilebilir.

YAPAY ZEKADAN EN ÇOK ETKİLENMESİ BEKLENEN MESLEKLER

Şirket, yapay zeka tarafından yapılacak işler nedeniyle birçok meslekten insanın çalışma hayatının risk altında olabileceğini söylüyor. Bunun meslekler üzerinde büyük etkisi olacağı belirtiliyor.

Rapordan en çok etkilenen meslekler Bina ve Temel İmalatları, Temizlik ve Bakım hizmetleri var. Bundan hemen sonra ise Kurulum, Bakım ve Onarım hizmetleribulunur. Sağlık Hizmetleriyaklaşık olarak yüzde 40etkilenecek ve Ofis çalışanlarıhalbuki yüzde 46oranı etkilenecektir.

ABD’nin iş gücüne göre hazırlanan listede yapay zeka teknolojisinin gelişmesinden en çok etkilenecek meslekler şu şekilde;

Büro ve idari hizmet alanında%46

hukuk alanında%44

Mimarlık ve Mühendislikte%37

Fizik ve Sosyal Bilimlerde%36

ekonomi alanındayapay zekadan %35 oranında etkilenecek.

Rapora göre yapay zeka teknolojisinden en az etkilenecek meslekler listesi şöyle:

Teknik ve Altyapı alanında%bir

Teknik Destek Hizmetleri alanında%4

İnşaat ve Madencilik alanında%6

Üretim alanında%9

Bunlar %11 orana sahip lojistikVe %12 Oranıyla Yemek Hizmetleritakip etme.

Yayınlanan rapora göre, idari çalışanların diğer birimlerdeki çalışanlara göre işlerini kaybetme riskinin daha yüksek olduğu belirtildi.

YAPAY ZEKA TEKNOLOJİSİNDEN HANGİ ÜLKE İŞGÜCÜ ETKİLENECEK?

Goldman Sachs’ın hazırladığı rapora göre dünya çapında bulunan işler %18yapay zeka teknolojisinden etkilenecek.

Rapora göre yapay zeka temelli çalışmaların artması sonucunda en çok etkilenecek ülkelerin başında geliyor. Hong Kong var. eğer bu ülke İsrail, Japonya, İsveçVe Amerika Birleşik Devletleri takip etme. Bunlar yüksek risk kümesinde yer alan ülkeler olurken, yapay zeka teknolojisinin oluşturacağı risklerden en az etkilenecek ülkeler ise şöyle: Çin, Nijerya, Vietnam, Kenyaolarak belirtilmektedir.

 

KAYNAK: HABER7

diyadinajans.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu