Yaşam

Filipinler: Başkent, Nüfus ve Tüm Ayrıntılar Filipinler Rehberi

Güneydoğu Asya’nın batı Pasifik Okyanusu’ndaki bir ada ülkesi olan Filipinler, Vietnam kıyılarının 800 km açığında 7.000’den fazla ada ve adacıktan oluşuyor. Başkenti Manila’dır. Quezon City, ülkenin en kalabalık şehridir. Her ikisi de en büyük Luzon adasında bulunan Ulusal Başkent Bölgesi’nin (Metro Manila) bir modülüdür. Filipinler’in ikinci büyük adası, güneydoğudaki Mindanao’dur.

Filipinler hakkında merak edilen her şeyi bu içerikte bulabilirsiniz.

Filipinler Hakkında Genel Bilgiler

Güneydoğu Asya’nın batı Pasifik Okyanusu’ndaki bir ada ülkesi olan Filipinler, Vietnam kıyılarının 800 km açığında 7.000’den fazla ada ve adacıktan oluşuyor. Başkenti Manila’dır. Quezon City, ülkenin en kalabalık şehridir. Her ikisi de en büyük Luzon adasında bulunan Ulusal Başkent Bölgesi’nin (Metro Manila) bir modülüdür. Filipinler’in ikinci büyük adası, güneydoğudaki Mindanao’dur.

Filipinler, adını 16. yüzyılda adaların İspanyol kolonizasyonu sırasında İspanya’nın hükümdarı olan İspanyol hükümdarı II’den almıştır. Philip’ten. Filipinler, 333 yıl İspanyol egemenliği ve 48 yıl ABD vesayetinde olduğu için Batı ile birçok kültürel yakınlığa sahip. Örneğin, resmi dili İngilizce olan en kalabalık ikinci Asya ülkesi ve Roma Katolikliğinin baskın olduğu Asya’daki iki ülkeden biridir.

Bu cinsin Anglo-Avrupa kültürel özelliklerine rağmen, Filipinler halkı bilinç ve arzu bakımından Asyalıdır. 20. yüzyılın son çeyreğinde ülke siyasi çalkantılarla sarsıldı. Basın altında on yıldan fazla otoriter yönetime dayandı. On yılı aşkın bir süredir otoriter yönetime dayandıktan sonra, 1986’da geniş çapta popüler olan Halk Gücü hareketi ortaya çıktı.

Ferdinand Marcos, rejime karşı kansız bir ayaklanma başlattı. Çatışma, yalnızca Marcos’un devrilmesi ve sürgüne gönderilmesiyle değil, aynı zamanda Filipinler’de demokratik hükümetin yeniden kurulmasıyla da sonuçlandı.

İşte Filipinler hakkında bazı değerli gerçekler:

  • Başkent:Manila

  • Resmi diller:Filipince, English, Bikol, Sabuan, Hiligaynon, Ilokano, Kapampangan, Kinaray-a, Maguindanao, Maranao, Pangasinan, Tagalog, Tausug, Varay, İspanyolca ve Arapça

  • Tanınan Ulusal Dil:Filipinli

  • Devlet Durumu:Başkanlık sistemi

  • Alan:300.000 km2

  • Onun nüfusu:106.651.394 (2020 tahmini)

  • Para birimi:Filipin Pesosu

  • telefon kodu:63

Filipinler tarihi

Yaklaşık 50 milyon yıl önce, takımadalar volkanik patlamalarla oluşmuştur. Yaklaşık 30.000 yıl önce, ilk sakinler, muhtemelen buzul çağlarında inşa edilen kara köprüleri üzerinden Asya anakarasından geldi. MS 10. yüzyılda, kıyı köylüleri Çinli tüccarları ve yerleşimcileri ağırladı, ardından Borneo’dan Müslüman tüccarlar geldi. Filipinler’in ilk sakinleri, bugün baskın olan Moğol kökenliydi. İslam’ın Borneo’dan orta ve kuzey adalara kademeli olarak yayılması, İspanyol Hıristiyanların gelişiyle kesintiye uğradı.

Filipinler, İspanya’ya ve adalara yelken açan İspanyol Monarch II’dir. İspanya adına 1521 yılında Portekizli kaşif Ferdinand Magellan tarafından sahiplenilmiş ve Philip’e kendi adını vermiştir. Daha sonra Las Felipinas olarak adlandırıldılar. 1830’lara gelindiğinde, İspanyol kültürü ve düşüncesi, Filipin halkının İspanya’dan kurtuluşu düşünmeye başladığı ölçüde Filipin kültürüne nüfuz etmişti. İspanyol hükümeti Filipin tarımını kendi kendine yetecek şekilde geliştirdi.

ABD Devralma ve Bağımsızlık

Bazı bağımsızlık girişimleri ve İspanya’nın eşit sayıda zulmünden sonra Filipinli Milliyetçiler seslerini yükseltmeye başladılar. Filipinler bağımsızlık için savaşırken, İspanya’nın bir kolonisi olan Küba da kendisini İspanyol yönetiminden kurtarmaya çalışıyordu. Ancak Küba, ABD’nin desteğini aldı.

25 Nisan 1898’de Amerika Birleşik Devletleri İspanya’ya savaş ilan etti. Savaş sadece birkaç saat sürdü ve Manila Körfezi’ndeki İspanyol filosunun tamamen yok edilmesiyle sonuçlandı. İspanyol-Amerikan savaşı, 10 Aralık 1898’de Paris Antlaşması ile resmen sona erdi. Ancak Amerikan hükümeti, Filipinler’in değil, yalnızca Küba’nın bağımsızlığıyla ilgileniyordu. Anlaşma ile Küba bağımsızlığını kazandı ve İspanya, Filipinler, Guam ve Porto Riko’yu 20 milyon dolara ABD’ye devretti.

Paris Antlaşması ve Amerika Birleşik Devletleri’nin müteakip eylemleri Filipinliler tarafından pek iyi karşılanmadı. Filipin Bağımsızlık Savaşı 4 Şubat 1899’da başladı ve iki yıl sürdü. Amerika Birleşik Devletleri’nin Filipinler’i bastırmak için 126.000 askere ihtiyacı vardı. Savaş 4.234 Amerikalı ve 16.000 Filipinlinin hayatını aldı. Filipinler Topluluğu, Filipinler’e 10 yıl içinde bağımsızlık vermek amacıyla 1935 yılında Amerika Birleşik Devletleri hükümeti tarafından kurulmuştur.

8 Aralık 1941’de Pearl Harbor saldırısından on saat sonra Japon ordusu Filipinler’i işgal etti. General Douglas MacArthur komutasındaki Birleşik Devletler kuvvetleri 12 Aralık 1941’de Java’ya çekildi. MacArthur ‘geri döneceğim’ sözü verdi. General MacArthur sözünü tuttu ve Ekim 1944’te büyük bir amfibi kuvvetle Leyte adasına döndü. Önümüzdeki dört ay boyunca ABD kuvvetleri Filipinli gerillaların yardımıyla Japon ordusunu bozguna uğrattı.

Savaştan sonra, Amerika Birleşik Devletleri savaş öncesi İngiliz Milletler Topluluğu hükümetini yeniden kurdu. 1946’da Filipinler, Milletler Topluluğu’ndan bağımsız bir cumhuriyet oldu.

Coğrafi olarak Filipinler

Filipin takımadaları doğuda Filipin Denizi, güneyde Celebes Denizi, güneybatıda Sulu Denizi ve batıda ve kuzeyde Güney Çin Denizi ile sınırlıdır. Adalar, Palawan’ın güneyindekiler, Sulu Takımadaları ve Luzon’un kuzeyindeki Batan Adalar’ın güney üssünü ve zirvesini oluşturan (sırasıyla batıdan doğuya) Mindanao adasıyla bir üçgen şeklinde yayılmıştır.

Tarihsel olarak, takımadalardaki toplam ada sayısı 7.107 idi, ancak 2016’da Filipinler Ulusal Haritalama ve Kaynak Bilgi Kurumu daha önce keşfedilmemiş 500’den fazla ada keşfettiğini duyurdu.

Takımadalar kuzeyden güneye yaklaşık 1.850 kilometre uzanır. Güney üssündeki en geniş doğu-batı uzantısı yaklaşık 1130 kilometredir. Ada ve adacıkların yalnızca beşte ikisinin adı vardır ve yalnızca 350 tanesinin alanı 2,6 kilometrekare veya daha fazladır.

Büyük adalar üç kümeye ayrılır:

  • Kuzey ve batıda Luzon, Mindoro ve Palawan’dan oluşan Luzon grubu,

  • Bohol, Cebu, Leyte, Masbate, Panay, Samar ve Negros merkezli Visayas grubu

  • Güneydeki Mindanao

Filipinler İklimi

Filipinler’in iklimi tropikal ve güçlü bir şekilde musondur. Genel olarak, yağmur taşıyan rüzgarlar yaklaşık olarak Mayıs’tan Ekim’e kadar güneybatıdan eser ve daha kuru rüzgarlar, Kasım’dan Şubat’a kadar kuzeydoğudan gelir. Böylece sıcaklıklar yıl boyunca kuzeyden güneye nispeten sabit kalır ve mevsimler yağışlı ve kurak dönemlerden oluşur.

Bununla birlikte, ülke genelinde, yağış sıklığı ve miktarında önemli farklılıklar vardır. Güney Çin Denizi’ne bakan batı kıyısı, en belirgin kuru ve yağışlı mevsimlere sahiptir. Kurak mevsim genellikle Aralık ayında başlar ve ilk üç ay serin, ikinci üç ay sıcak olmak üzere Mayıs ayında sona erer.

Yağmur mevsimi boyunca, Visayan grubunun merkezinden güneye, Mindanao’nun merkezine ve ardından Sulu Takımadaları boyunca güneybatıya doğru uzanan bir alan dışında, takımadaların her yerinde şiddetli yağış vardır; Pasifik Okyanusu’na bakan doğu kıyısında yağmur en yoğun.

Haziran’dan Aralık’a kadar tropikal siklonlar Filipinler’i vurdu. Bu fırtınaların çoğu güneydoğudan gelir ve sıklıkları genellikle güneyden kuzeye doğru artar; Bazı yıllarda siklon sayısı 25 veya daha fazladır. Tayfunlar en çok Samar, Leyte, güney-orta Luzon ve Batan Adaları’nda şiddetlidir ve sel veya kuvvetli rüzgarlar eşliğinde büyük can ve mal kayıplarına neden olabilir. Mindanao genellikle bu tür fırtınalardan muaftır.

Kasım-Şubat en uygun mevsimi oluşturur; geceleri hava serin; gündüzleri hava güneşli.

Filipinler Ekonomisi

Filipinler büyük ölçüde bir tarım ülkesidir. Ekonomisi serbest girişime dayalıdır. Tarım, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) yalnızca yedide birine katkıda bulunmasına rağmen Filipin ekonomisinin değerli bir bileşenidir. Ülkenin zengin ve verimli topraklarında yıl boyunca ekilebilir ve şube, toplam iş gücünün yaklaşık üçte birini istihdam eder. Başlıca tarım ürünleri şeker kamışı, pirinç, hindistan cevizi, muz, mısır ve ananastır. Ek eserler arasında mango, narenciye, papaya ve ortada bulunan diğer tropikal meyveler yer alır.

Filipinler nüfusu

Nüfusun çoğunluğunun ataları Malay’dı ve Güneydoğu Asya anakarasının yanı sıra şu anda Endonezya olan yerden geldi. Çağdaş Filipin toplumu, kültürel ve dilsel olarak farklı yaklaşık 100 etnik kümeden oluşur. Bunların en büyüğü, her biri ülkenin toplam nüfusunun yaklaşık beşte birini oluşturan Visayas’taki Luzon Tagalog ve Cebuano’dur.

Diğer önemli gruplar arasında kuzey Luzon’daki Ilocano ve Visayan’daki Hiligaynon yer alır. Birçok küçük yerli ve göçmen halk grubu, Filipinler nüfusunun geri kalanını oluşturuyor.

Filipinler’deki etnik kümelenmeler şu şekilde sıralanabilir:

  • Visayans

  • Tagaloglar

  • Ilocanos

  • Morolar

  • Kapampangan

  • bicolano

  • pangasinense

  • Igorot

  • lumad

  • Mangyan

  • Ibanag

  • chabacano

  • bajau

  • vatan

  • Palawankabileleri

Filipinler’de Kültürel ve Sosyal Yaşam

Diller

Filipinler’de konuşulan yerel dillerin ve lehçelerin toplam sayısına ilişkin tahminler farklılık gösterse de bilimsel araştırmalar bunun 150 civarında olduğunu gösteriyor. Ülkenin ana dilleri çoğunlukla en büyük etnik gruplara tekabül ediyor.

Din

Filipinlilerin beşte dördü Roma Katolikliğine inanıyor. 20. yüzyılda, kilise hiyerarşisinde Filipinlilerin sayısının artması, ilahiyat okullarının inşa edilmesi ve özellikle 1970’den sonra kilisenin ülkenin siyasi ve sosyal yaşamına artan katılımıyla din güçlendi.

Kültürel çevre

Filipin toplumu, çeşitlilik ve homojenliğin eşsiz bir karışımıdır. Filipinler’de yaşam genellikle ebeveynler, büyükanne ve büyükbabalar, teyzeler, amcalar, kuzenler ve diğer akrabalar dahil olmak üzere geniş aile etrafında döner.

Mutfak

İster bayram yemeği ister günlük yemek olsun, birden fazla Filipin toplumunda ana yemekler haşlanmış veya buharda pişirilmiş pirinç veya pirinç eriştesi etrafında döner. Tavuk, domuz eti (Müslüman olmayan topluluklarda), keçi veya balık dahil olmak üzere az miktarda et ve çeşitli meyveler ve pişmiş sebzeler mutfağı tamamlar.

Filipinler Gezilecek Yerler

Filipinler’de gezilecek çok yer var. Buraya geldiğinizde mutlaka görmeniz gereken yerlerin listesi ise şu şekilde:

  • Rıza Parkı

  • Burnham Parkı

  • Boracay

  • Macellan’ın Haçı

  • Puerto-Princesa Yeraltı Nehri Ulusal Parkı

  • Manila Katedrali

  • San Agustin Kilisesi

  • Ayala Üçgen Bahçeleri

  • Batad Pirinç Terasları

  • yeşil kuşak

  • Fort San Pedro

Filipinler’e Nasıl Gidilir?

Filipinler’e her gün direkt uçuşlar var. Manila’ya direkt uçuşlar. Bu uçuşlar yaklaşık 12 saat sürüyor. Bağlantılı uçuşlar 14-15 saat sürüyor.

Türkiye Cumhuriyeti vatandaşları 30 güne kadar yapacakları seyahatlerde vizeden muaftır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort